Papticin kasvua vauhdittaa huolella mietitty IPR-strategia
- Asiakastarinat Uutiset
- –
- 8.5.2025

"IPR-asioissa on oleellista hahmottaa, mitä ja missä suojataan. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin pohtia myös sitä, miten meidän kannattaa asioita suojata. Näissä pohdinnoissa annamme paljon painoa Laine IP:n vahvalle asiantuntemukselle"
Esa Torniainen, Paptic Oy
Muovia korvaavia materiaaleja kehittävän Papticin kasvua tukee huolella rakennettu IPR-salkku. Patentti- ja tavaramerkkiasioissa Laine IP on ollut tärkeä kumppani yrityksen alusta lähtien.
Sokoksella ja Stockmannilla asiakkaan vaateostokset pakataan muovi- tai paperikassin sijaan ostoskassiin, jonka materiaali tuntuu kädessä pehmeältä ja tekstiilinomaiselta. Se on tehty suomalaisen Papticin valmistusmenetelmällä, jolla voidaan tuottaa muoveja korvaavia kestäviä, vahvoja ja kierrätettäviä pakkausmateriaaleja.
Papticin kehitysjohtaja ja yksi perustajista Esa Torniainen sanoo, että Paptic-materiaalissa yhdistyvät paperin, muovin ja kankaan parhaat ominaisuudet. VTT:llä tehtyyn kehitystyöhön pohjautuvan innovaation avulla havusellusta voidaan valmistaa kuitutuotteita tehokkaasti energiaa ja vettä säästäen.
”Papticin innovaatiossa on kaksi osaa. Ensimmäinen on resepti eli innovatiivisesti raaka-aineita yhdistävä tapa, jolla syntyy toiminnallinen ja kierrätettävä materiaali. Toinen osa on vaahtorainausteknologia. Se ei ole vielä käytössä, mutta sen skaalaamista valmistellaan, Torniainen kertoo.
Papticin materiaaleja tuottaa tällä hetkellä kolme sopimusvalmistajaa Euroopassa. Valmistus tapahtuu perinteisellä paperinvalmistusteknologialla Papticin resepteillä ja tietotaidolla.
Vahva IPR-suoja tärkeää kasvuyritykselle
Ostoskassien ohella Papticin materiaaleihin pakataan esimerkiksi elintarvikkeita, kosmetiikkaa ja kuluttajaelektroniikkaa. Niitä käytetään myös lelujen, nahkatuotteiden ja työkalujen pakkauksiin.
Torniainen korostaa, että Paptic ei ole yksi tuote vaan tuoteperhe, jonka tuotteet on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin.
Valmistusteknologiansa ja tuotteensa Paptic pyrkii suojaamaan mahdollisimman kattavasti, sillä se takaa toimintavapauden kansainvälisillä markkinoilla. Vahvaa IPR-suojaa edellyttää myös se, että teknologiaa voidaan jatkossa myös lisensoida muiden valmistajien käyttöön.
”Haemme patentteja ja tavaramerkkejä hyvin kattavasti ja globaalisti. Toki katsomme aina tarkasti, mikä on järkevää ja kustannustehokasta suojausta”, Torniainen sanoo.
Tällä hetkellä Papticilla on tuotteilleen ja tuotantomenetelmilleen vajaat kymmenen patenttiperhettä. Tavaramerkin yritys on rekisteröinyt Paptic-nimen ohella jokaiselle neljälle tuoteperheelleen. Lisäksi yritys on hakenut tavaramerkin jo sellaisille tuotteille, jotka eivät ole vielä markkinoilla.
”IPR-asioissa on oleellista hahmottaa, mitä ja missä suojataan. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin pohtia myös sitä, miten meidän kannattaa asioita suojata. Näissä pohdinnoissa annamme paljon painoa Laine IP:n vahvalle asiantuntemukselle”, Torniainen sanoo.
Laine IP luottokumppani alkumetreistä lähtien
Laine IP tuli IPR-asioissa Papticin kumppaniksi, kun yritys perustettiin vuonna 2015.
Torniaisen mielestä startup-yritykselle on tärkeää löytää patentti- ja tavaramerkkiasioissa hyvä kumppani, jonka kanssa päästään rakentamaan yhteistyötä jo silloin, kun liiketoimintaa ei ole vielä kunnolla edes käynnistetty.
”IPR-kumppaninkin on uskottava startupin mahdollisuuksiin. Arvostamme sitä, että Laine IP:ssä on jaksettu käyttää aikaa ja perehtyä kunnolla innovaatioihimme ja liiketoimintaamme.”
Torniainen edellyttää patenttitoimistolta osaamista muustakin kuin patenttihakemusten teknisestä laadinnasta ja tavaramerkkien rekisteröinnistä. Hän on oppinut arvostamaan Laine IP:n strategista ja konsultoivaa otetta.
”Patenteissa ja tavaramerkeissä ei ole kyse ei ole vain teknologian ja tuotteiden suojaamisesta, vaan mitä suuremmassa määrin myös liiketoiminnan kehittämisestä. Hyvä kumppani IPR-asioissa uskaltaa myös kyseenalaistaa ja esittää omia ehdotuksiaan. Se on meille arvokasta, sillä olemme innovaattoreita, emme IPR-asiantuntijoita.”
IPR-strategian vastattava tuleviakin tarpeita
Torniaisen mukaan uskottava ja huolellisesti rakennettu IPR-salkku ja -strategia ovat Papticille koko ajan tärkeämpiä, kun yritys kasvaa. Niistä ovat sijoittajien ohella kiinnostuneita myös suuremmat ja pitkäaikaista kumppanuutta hakevat asiakkaat.
”Huolella mietitty IPR-strategia on tärkeä myös meille itsellemme. Se toimii tukena, kun suuntaamme liiketoimintaa ja kehitämme uutta.”
Torniaisen mukaan startup-yrityksen haasteena on jatkuva muutos. Siksi IPR-strategia, patentit ja tavaramerkit tulee suunnitella niin, että nykyisen suojauksen ohella ne vastaavat myös tulevaisuuden tarpeisiin.
Papticin kasvua vauhdittaa megatrendi, jossa muoville haetaan vaihtoehtoja kaikkialla maailmassa. Monessa maassa esimerkiksi rajoitetaan muovikassien käyttöä ja pyritään siirtymään pakkaamisessa uusiutuvista raaka-aineista valmistettuihin materiaaleihin.
Papticin ratkaisu on lyönyt ensimmäisenä läpi ostoskasseissa. Sokoksen ja Stockmannin ohella yrityksen materiaalista valmistettuja monikäyttökasseja on kokeiltu Suomessa muutamassa K-Supermarketissa. Lisäksi kasseja käyttävät muun muassa vaatebrändi Luhta ja Muumi-tuotteista tunnettu Moomin Characters, joka on myös yksi Papticin osakkaista.
Ulkomaisista asiakkaista suurimpiin kuuluu Iceland-kauppaketju Britanniassa. Torniaisen mukaan yrityksen päätähtäin on kansainvälisillä markkinoilla. Sieltä tulee jo valtaosa Papticin liikevaihdosta, joka oli seitsemän miljoonaa euroa vuonna 2023.
Teksti: Matti Remes
Kuvat: Paptic Oy