Maailman vaateala kiinnostui suomalaisyhtiön innovaatiosta

  • Asiakastarinat Uutiset
  • 15.5.2023

Infinna fiber creation in wet spinning process at Espoo pilot. / Kuva: Infinited Fiber Company

Laine IP:ltä löytyy tässä rautaista osaamista. Perinteisen patenttiasiamiehen töiden lisäksi olemme halunneet kokeneilta asiantuntijoilta myös tukea patenttistrategiaamme ja ylipäätään tavanomaista patenttiasiamiestyötä laajempaa neuvontaa patenttiasioissa.

Sakari Siren, Infinited Fiber Company

Infinited Fiber Companyn innovaatio tekee tekstiilijätteestä uutta tekstiilikuitua. Laine IP toimii kasvuyhtiön tukena käänteentekevän teknologian suojaamisessa.

 

Tekstiilijäte on maailmassa iso ympäristöongelma. Suomalainen kasvuyhtiö Infinited Fiber Company on kehittänyt ongelman ratkaisuun teknologian, jonka avulla tekstiiliteollisuuden puuvillarikkaasta jätteestä voidaan valmistaa Infinna-uusiokuitua.

Infinitedin teknologiajohtaja Sakari Siren kertoo, että yrityksen innovaatio perustuu karbamaattiteknologiaan, jota Neste tutki jo 1980-luvulla. Tuolloin raaka-aineena käytettiin neitseellistä puuselluloosaa.

“Teknologian tutkimista jatkettiin edelleen VTT:llä, jossa tutkimusprofessori Ali Harlinin johdolla keksittiin vuonna 2013 kokeilla karbamaattiteknologiaa tekstiilijätteeseen. Kolme vuotta myöhemmin perustettiin Infinited Fiber Company Oy edelleen kehittämään ja kaupallisesti hyödyntämään tätä innovaatiota”, Siren sanoo.

CTO Sakari Siren and co-founders Ali Harlin and Petri Alava

Ympäristöystävällinen valmistusprosessi

Infinitedin valmistusprosessissa tekstiilijäte aluksi hienonnetaan mekaanisesti ja käsitellään yhtiön kehittämällä kemiallisella käsittelyprosessilla. Se tehdään pitkälti perinteisestä sellunkeittoprosessista tunnettuja laiteratkaisuja hyödyntäen.

Lopputuloksena syntyy liukosellua kemialliselta puhtaudeltaan muistuttavaa puuvillaselluloosamassaa.  Se edelleen karbamoidaan, jolloin selluloosa reagoi urean kanssa muodostaen selluloosakarbamaattia. Tämä liuotetaan edelleen korkeaviskositeettiseksi selluloosakarbamaattiliuokseksi märkäkehruuprosessilla suoritettavaa kuidun regenerointiprosessia varten.

Prosessissa kemiallisen kierrätyksen kautta syntyy kokonaan uusi kuitu, jossa alkuperäiset selluloosakuidut on hajotettu molekyylitasolle ennen uuden kuidun luomista.

“Perinteiseen viskoosikuituun verrattuna isoin ero on, että Infinna valmistetaan jäteraaka-aineesta. Tavoitteena on sadan prosentin kierrätysraaka-aineosuus lopputuotteessa. Lisäksi erittäin myrkyllisen rikkihiilen sijaan prosessissa käytetään ureaa”, Siren sanoo.

Infinited on kehittänyt oman teknologiansa myös kierrätyspahvia ja -paperia varten.

“Esimerkiksi siistatusta pahvista voidaan tehdä karbamointiprosessissa selluloosamassaa, joka sopii edelleen kuidun valmistusprosessimme raaka-aineeksi.”

Infinited Fiber’s technology in glass jars from left to right: shredded textile waste, cleaned cellulose, cellulose carbamate powder, liquid cellulose, regenerated Infinna textile fiber.

 

Kaupallinen tuotanto alkaa Kemissä

Infinitedin teknologian toimivuus on osoitettu alkuvuodesta 2018 käynnistyneellä pilottitoiminnalla. Yhtiöllä on käytössään pilottilaitokset Espoossa ja Valkeakoskella.

Nyt valmisteilla on ensimmäinen kaupallisen mittaluokan tuotantolaitoksen rakentaminen Kemiin. Tehtaan on määrä tuottaa kuitua noin 30 000 tonnia vuodessa, mikä riittäisi noin 100 miljoonan t-paidan valmistamiseen.

“Tavoitteena on, että kaupallinen tuotanto alkaa alkuvuonna 2026”, Siren sanoo.

Infinitedin kuitu on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Merkittävät vaatealan toimijat, kuten Zara-vaateketjun omistava Inditex, Tommy Hilfiger -merkistä tunnettu PVH Europe, Patagonia ja H&M Group ovat sitoutuneet tulevan tehtaan asiakkaiksi useiksi vuosiksi.

Oman tuotannon ohella Infinited myös lisensoi karbamaattiteknologiaansa. Sirenin mukaan tämä voi mahdollistaa esimerkiksi vanhojen viskoosilinjojen muuntamisen aiempaa ympäristöystävällisemmiksi.

 

Laine IP toimii kumppanina patenttiasioissa

Sirenin mukaan Infinitedin kaltaiselle kasvuyhtiölle oman teknologian suojaaminen on elinehto. Teknologian lisensointibisneksessä suojaaminen on aivan kriittistä.

“Olemme pyrkineet suojaamaan teknologian mahdollisimman kattavasti ja harjoitamme ylipäätään hyvin aktiivista patenttistrategiaa. Toiminnanvapauden varmistaminen on yritykselle hyvin tärkeää.”

Patenttiasioissa Infinitedin kumppaneina toimivat Laine IP:n asiantuntijat.

“Laine IP:ltä löytyy tässä rautaista osaamista. Perinteisen patenttiasiamiehen töiden lisäksi olemme halunneet kokeneilta asiantuntijoilta myös tukea patenttistrategiaamme ja ylipäätään tavanomaista patenttiasiamiestyötä laajempaa neuvontaa patenttiasioissa.”

Sirenin mukaan Infinitedille on oleellista varmistaa toimintavapaus ja selvittää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa sekä myönnetyt että vireille tulevat mahdolliset suojapiiriltään haasteelliset patentti- ja hyödyllisyysmallihakemukset, joilla saattaisi olla vaikutuksia teknologian tai tuotteen kaupalliseen hyödyntämiseen.

“Tämä on erityisen tärkeää nyt, kun olemme tekemässä Kemiin ison investoinnin.”

Laine IP auttaa myös kilpailijaseurannassa. Sirenin mukaan erityisesti Pohjoismaissa on hyvin aktiivista toimintaa uusien kuituteknologioiden kehityksen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämisessä.

“Seuraamme toimialaa aktiivisesti ja mietimme yhdessä IP-asiantuntijoidemme kanssa tarvittaessa tarkoituksenmukaiset toimenpiteet.”

 

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Infinited Fiber Company Oy

Jaa artikkeli