Precordior Oy:n mobiilisovellus tunnistaa sydänsairauksia

  • Asiakastarinat Uutiset
  • 24.11.2020

Kuva: Precordior Oy

On oleellista, että patenttitoimistolta löytyy vahvaa osaamista ja kokemusta siitä, millaisiin asioihin tavaramerkkisuojan voi saada ja mihin taas ei. Näin aikaa ei kulu turhaan asioihin, jotka eivät lopulta mene läpi.

Tuomas Valtonen, Precordior Oy

Precordior Oy vie sydämen toimintaa mittaavaa ratkaisuaan kansainvälisille markkinoille. Laine IP:n hoidossa olevilla tavaramerkeillä on kasvussa tärkeä rooli.

Sydänsairauksia tunnistavat lääkinnälliset laitteet ovat olleet perinteisesti kalliita ja harvojen käytettävissä. Turkulainen Precordior Oy ratkaisi ongelman kehittämällä sovelluksen, jonka avulla sydämen toimintaa voidaan mitata älypuhelimella ilman lisälaitteita.

”Kuka tahansa voi ladata puhelimeensa sovelluksen, joka mittaa tarkasti sydämen liikettä”, Precordior Oy:n operatiivinen johtaja Tuomas Valtonen sanoo.

Yrityksen kehittämä CardioSignal™-mobiilisovellus pohjautuu vuonna 2012 Turun yliopistossa aloitettuun tutkimukseen. Teknologia hyödyntää älypuhelimen gyroskooppia sekä liike- ja kiihtyvyysantureita. Ne mahdollistavat sydämen kiertoliikkeen mittaamisen, kun puhelin asetetaan rintakehän päälle.

Puhelin lähettää mittausdatan pilvipalveluun, joka analysoi sydänkäyrän muutamassa sekunnissa ja lähettää analyysin puhelimen käyttäjälle.

CardioSignal™ tunnistaa sydämen eteisvärinän, joka on merkittävin yksittäinen aivoinfarktin aiheuttaja. Valtosen mukaan tavoitteena on, että sovelluksen avulla voidaan tunnistaa myös muita sydänsairauksia, kuten sepelvaltimotautia. Tästä on parhaillaan käynnissä kliiniset tutkimukset.

Kansainvälistyminen alkaa Euroopasta

Precordior Oy:n mobiilisovelluksen ensimmäinen kaupallinen versio julkaistiin kesällä 2019. Valtosen mukaan tie alkuperäisestä ideasta valmiiksi kaupalliseksi tuotteeksi on pitkä.

”Lääketieteellisen laitteen tuominen markkinoille vaatii aina kliinisiä kokeita ja tarkkoja lupaprosesseja – ja hyvä niin.”

Suomen ohella sovellus on nyt saatavilla eri kielillä yhdeksässä Euroopan maassa, muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Britanniassa.

”Lähdimme ensimmäisenä liikkeelle suurimmista markkinoista, mutta sovellus on suhteellisen helposti skaalattavissa muihinkin maihin.”

Immateriaalioikeuksien suojaamiseen Precordior Oy:ssä on kiinnitetty huomiota alusta lähtien. Yrityksellä on seitsemän patenttiperhettä, joissa on 25 myönnettyä ja hakuprosessissa runsaat 30 patenttia. Patentit koskevat menetelmiä, joiden avulla rintakehän liikkeestä mitataan sydämen toimintaa ja tunnistetaan sydänsairauksia. Valtosen mukaan patentit antavat vahvan suojan isojakin kilpailijoita vastaan.

Tavaramerkin suojaaminen tärkeää

Myös tavaramerkin suojaaminen tärkeimmillä kansainvälisillä markkinoilla on Tuomas Valtosen mielestä äärimmäisen tärkeää. Ensimmäinen tavaramerkki haettiin yrityksen nimelle. Sittemmin on rekisteröity myös CardioSignal by Precordior® -tavaramerkki ja tuotteen sydän-ikoni.

Yrityksen tavaramerkkisalkun hoitamisesta vastaa Laine IP. Valtosen mielestä on oleellista, että patenttitoimistolta löytyy vahvaa osaamista ja kokemusta siitä, millaisiin asioihin tavaramerkkisuojan voi saada ja mihin taas ei.

”Näin aikaa ei kulu turhaan asioihin, jotka eivät lopulta mene läpi.”

Kansainvälisille markkinoille kasvavalle yritykselle on tärkeää, että kumppanilta löytyy vahvaa kansainvälistä osaamista ja verkosto, josta löytyy jokaiseen maahan tavaramerkkiasiat taitava asiantuntija.

Kuva: Precordior Oy

”Tavaramerkeissä olemme hakeneet suojan kaikille väestömäärältään ja kansantuloltaan suurimmille markkinoille maailmassa.”

Precordior Oy:llä on kolme tavaramerkkiperhettä, joissa on 17 voimassa olevaa tavaramerkkiä. Lisäksi hakuprosessissa on useita tavaramerkkirekisteröintejä eri puolilla maailmaa.

Valtonen arvostaa myös yhteistyökumppanin säntillisyyttä.

”On paljon erilaisia aikarajoja, joihin mennessä pitää toimittaa muodollisia vastauksia virastoille eri puolilla maailmaa. Siksi on hyvä, että Laine IP pitää niitä tarkasti silmällä.”

Laine IP:llä kattava kansainvälinen verkosto

Laine IP:n EU-tavaramerkki- ja mallioikeusasiamies Reijo Kokko aloitti yhteistyön Precordior Oy:n avainhenkilöiden kanssa jo silloin, kun he vielä tutkivat uutta teknologiaa Turun yliopistossa. Hänen mielestään tavaramerkeistä ja muista IP-oikeuksista huolehtiminen on erityisen tärkeää terveydenhuollon alalla.

”Precordior Oy:n kanssa yhteistyö on sujunut erinomaisesti, sillä yrityksessä on ymmärretty suojaamisen merkitys. Erityisesti lääketieteen puolella toimijat ovat valmiita puolustamaan omaa reviiriään tarvittaessa aggressiivisestikin. Tästä syystä omien tavaramerkkien rekisteröinti ja sen kautta saatu toimintavapaus ja työrauha maailmalla on keskeistä, etenkin uusille ja tuoreille toimijoille”, Kokko toteaa.

Vahvan tavaramerkin strategia toimii Kokon mielestä hyvin kansainvälisillä markkinoilla, joilla Precordior hakee kumppanuuksia ja myöntää tavaramerkilleen lisenssejä.

Laine IP edellyttää kansainvälisiltä kumppaneiltaan kustannustehokkuutta sekä selkeitä ja suoraviivaisia toimintatapoja. Asiamiesten on tunnettava hyvin sekä oman maansa tavaramerkkilait ja -käytännöt että asiakasyrityksen toimiala.

”Myös Precordior Oy:n asioita hoitavat kumppanit, jotka ovat tehneet aiemminkin lääketieteellisten tavaramerkkien rekisteröintejä. On tärkeää, että ulkomainenkin asiamies tuntee hyvin asiakasyrityksen tarpeet”, Kokko korostaa.

Teksti: Matti Remes

Kuvat: Precordior Oy

Jaa artikkeli